Henkinen polku

Henkinen polku on aina itseemme tutustumista ja henkilökohtaista tarkastelua, jotta löytäisimme ne mielentilat, jotka aiheuttavat meissä kärsimystä ja onnellisuutta. Lukemamme kirjat ja saamamme opetukset kyllä kertovat meille tämän, mutta emme etene ennenkuin koemme niiden totuuden itse oman kokemuksemme kautta.

Matkustaminen tarkoittaa liikkumista yhdestä paikasta toiseen, mutta henkisellä matkalla taas liikumme surusta iloon ja tyytymättömyydestä tyytyväisyyteen. Eikö kuulostakin hyvältä, siispä mistä saamme lippumme?

Lippunamme toimii aikomuksemme. Päätöksemme siirtävät meidät siitä paikasta, jossa nyt oleilemme – vihan, addiktioiden (takertumisten) ja tietämättömyyden tiloista – puhtaisiin sisäisiin tiloihin, joissa olemme vapaita harhoista (kielteisyydestä).

Kun aikomuksemme on kehittynyt, matkaan kuuluu myös haitallisten ajatusten tunnistaminen heti, kun ne kehittyvät ja niistä irtipäästämisen valitseminen. Jo pelkkä tunnistamisen harjoittelu on äärettömän hyödyllistä. Älä koskaan lannistu, kun tunnistat negatiivisen ajatuksen, koska se on ensimmäinen askel siitä vapautumiseen!

Yksi Dharman (Buddhan opetusten) päätehtäviä on tarjota meille peiliä, jossa näemme omat vikamme. Näin sanoo Geshe Kelsang Gyatso kirjassaan New Eight Steps to Happiness.

Jos emme huomaa missä vika on; esimerkiksi jos ajattelemme ongelman olevan tilanteessa, emmekä omissa tavoissamme reakoida tilanteeseen, silloin emme tee olleenkaan sisäistä matkaa. Saatamme tehdä ulkoisen matkan; vaikka esimerkiksi pakenemalla tilannetta niin pitkälle kuin jalkamme meitä kantavat, mutta emme tule ajatelleeksi muuttaa mieltämme eli reaktioitamme ja ajatuksiamme. Miten pitkälle pakenemmekaan, ongelmamme seuraavat meitä.

Me tarvitsemme rohkeutta katsoa peiliin, jonka Buddhan opetukset tarjoavat ja kun totuudellisesti kohtaamme sen, että vika on omissa ajatustavoissamme, niin silloin alamme tehdä matkaa ja edistyä.

Tehdäksemme matkastamme helppoa, meidän tulee matkata kevyesti. Jätämme taaksemme kaiken sen mikä on turhaa eikä mahdu laukkuumme; huonot tapamme, tiukat mielipiteemme, olettamuksemme siitä ettemme pysty ja olettamuksemme siitä kuinka reakoimme tietyissä tilanteissa.

Kuvittele matkalaukkusi katoavan lentokentällä ja sinulla on uusi tuore alku, mahdollisuus määritellä itsesi uudelleen ja uudelleen, kunnes olet täysin se henkilö, joka haluat olla!

Varaa ja maksa kurssi Meditaatio: sisäinen matka tästä linkistä