Mitä Sumatikirti KBK tarjoaa

Kurssit, tapahtumat & opinnot

Sumatikirti KBK tarjoaa kasvokkain viikoittaisia luentoja, viikonlopputapahtumia, ilmaisluentoja ja syventävää opinto-ohjelmaa. Napsauta alla olevia vaihtoehtoja saadaksesi lisätietoja uusimmista kursseistamme.

*TULOSSA//Retriittipäivä: keskittyminen & mindfulness

Mielemme on äärimmäisen voimakas ja luo loputtomasti kokemuksiamme, mutta ennen kuin kehitämme keskittymiskykyämme, meillä ei ole keinoja valjastaa mielemme voimaa ja käyttää sitä muuttaaksemme syvästi elämäämme ja maailmaamme.

Keskittymisharjoittelulla kehitämme mieleemme suurempaa rauhaa, koemme vähemmän häiriötekijöitä ja suurempaa tyytyväisyyttä, ja voimme keskittyä vapaasti mihin tahansa, näin luoden poikkeuksellisen muutoksen elämäämme.

Tämä ainutlaatuinen keskittymisharjoittelu johtaa meidät erityiseen mielenlaatuun, jota kutsutaan ”tyyneksi pysymiseksi”, syvemmälle keskittymisasteelle, joka syntyy meditaatioharjoittelun kautta systemaattisesti useiden istuntojen myötä.

Tyyni pysyminen on ylivoimainen rauhan tila, joka tuo meille suuren voiman edistyä henkisellä matkallamme. Erityisesti mindfulness-harjoittelun avulla opimme pysymään meditaatiossa ilman häiriötekijöitä.

Perjantai 7.4.

 • Saapuminen klo 17:45 (teetä tarjolla)
 • Retriitin intro klo 18:00-19:30 (esittely aiheeseen)
 • Seurustelua ja teetä klo 19:30-20:30

Lauantai 8.4.

 • Saapuminen klo 9:30-9:45 (teetä tarjolla)
 • Sessio 1. klo 10:00-11:15
 • Lounastauko klo 11:15-12:00 (voit varata mukaasi kasvislounaan)
 • Sessio 2. klo 12:15-13:30
 • Kahvi/teetauko klo 13:30-14:00
 • Sessio 3. klo 14:00-15:15
 • Kysymykset/vastaukset klo 15:30-16:00

Varaa paikkasi 31.3. mennessä. Lämpimästi tervetuloa!

Ilmaiset yleisöluennot Koilliskeskuksessa

Suomen kielen onni-sanaan liittyy käsityksiä onnesta arpajaisvoittona tai kätkettävänä aarteena. Näiden käsitysten mukaan onni olisi jotakin, joka potkaisee vain harvoja ja epäonnen sattuessa kohdalle onnen voi menettää. Buddhalaisuudessa kuitenkin uskotaan, että onnellisuus on mielentila, joten sen todellinen syy on mielessä, ei ulkoisessa maailmassa. Näin ollen onnellisuus ei olekaan riippuvaista ulkoisista olosuhteista, kuten vauraudesta, maineesta tai ihmissuhteista. Onnellisuuden voi jokainen saavuttaa mieltään kehittämällä ja meditaatio tarjoaa tähän parhaimmat välineet.

Meditaation avulla voimme vähitellen rauhoittaa mielemme, vapautua huolista ja kokea aitoa onnellisuutta. Lopulta saavutamme mielen kehittämisessä tason, jolloin pysymme onnellisina koko ajan, jopa vaikeimmissakin olosuhteissa. Tällöin mieli on tasapainossa eikä enää heilahtele holtittomasti yltiöpäisen innostuksen ja synkän epätoivon ääripäiden välillä. Tasapainoinen ja rauhallinen mieli tuo esiin luontaisen tyytyväisyyden ja onnellisuuden tunteen vahvistaen samalla keskittymiskykyämme, hyvinvointiamme ja ihmissuhteitamme.

Näillä luennoilla opit tärkeimmät asiat meditaatiosta, sen hyödyistä ja menetelmistä. Luennoilla käydään käytännönläheisten harjoitusten avulla läpi meditaatioharjoituksen vaiheet valmisteluista arkeen soveltamiseen asti. Opettajan opastuksella tehtävissä meditaatioharjoituksissa saat kokea itse meditaation mieltä kehittävän voiman ja opit kuinka voit soveltaa harjoituksia päivittäisessä elämässäsi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena.

Mukaan mahtuu saapumisjärjestyksessä aina tilan sallima määrä. Tervetuloa!

Ilmaiset meditaatiot Kulttuuritalo Laikussa

Löydä rauha rentouttavan ohjatun meditaation avulla. Kulttuuritalo Laikussa on mahdollisuus kokeilla meditaatiota täysin maksutta rennossa ja ystävällisessä ympäristössä.

Lekmo Kelsang antaa aiheesta pienen alustuksen ja ohjaa sen jälkeen rentouttavan meditaation, joka sopii kaikille.

Lekmo on Sumatikirti kadampa-buddhalaisen keskuksen pääopettaja. Hän on opiskellut ja harjoittanut buddhalaisuutta ja meditaatiota vuodesta 2004 sekä hän on opettanut sitä Helsingissä, Tampereella ja muualla Suomessa jo useiden vuosien ajan. Hän on meditaatiomestarin Geshe Kelsang Gyatso Rinpochen, buddhalaisnunnaksi Englannissa vuonna 2007 vihkimä suomalaisoppilas. Syntyjään Lekmo on Länsi-Suomesta.

Lekmo ohjaa meditaatiot lempeän rauhalliseen tyyliin. Voit tulla mukaan olit sitten ihan aloitteleva tai omaat jo kokemusta meditaatiosta.

Päivämäärät:
09.02.2023 klo 13:00 – 14:00
23.02.2023 klo 18:00 – 19:00
16.03.2023 klo 18:00 – 19:00
30.03.2023 klo 13:00 – 14:00
13.04.2023 klo 13:00 – 14:00
27.04.2023 klo 13:00 – 14:00
11.05.2023 klo 13:00 – 14:00
23.05.2023 klo 12:00 – 13:00

Mukaan mahtuu saapumisjärjestyksessä aina tilan sallima määrä. Tervetuloa!

Syventävät meditaatio-opinnot

Perustaohjelma (engl. Foundation Program) on yksi kadampabuddhalaisuuden tarjoamista kolmesta opinto-ohjelmasta keskuksissa ympäri maailmaa.

Perustaohjelma (engl. Foundation Program) on yksi kadampabuddhalaisuuden tarjoamista kolmesta opinto-ohjelmasta kadampa-keskuksissa ympäri maailmaa. Kaksi muuta ovat ’yleisohjelma’ (engl. General Program, meillä mm. Nauti meditoinnista ja viikonloppukurssit kuuluvat tähän) ja ’opettajakoulutusohjelma’ (engl. Teacher Training Program). Näillä opinto-ohjelmilla on vuosisatoja taaksepäin ulottuva perinne, mutta ne on mukautettu modernin maailman ihmisille. Jokainen näistä ohjelmista on arvokas ja henkilö voi liikkua niiden välillä toiveidensa sekä olosuhteidensa mukaan. Nämä kolme ohjelmaa ovat kadampa-keskusten päätarjonta. Voit lukea niistä lisää täältä

Perustaohjelmassa opiskellaan läpi kuusi Geshe Kelsang Gyatso Rinpochen kirjaa. Ryhmä kokoontuu verkossa kolme kertaa kuukaudessa perjantai-iltaisin kuuntelemaan opetuksia tekstistä ja keskustelemaan tekstin merkityksestä, meditoimaan johtopäätöksiä ja opettelemaan kuinka soveltaa opetuksia jokapäiväiseen elämään. Säännöllinen johdonmukainen ryhmässä opiskelu on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi integroida Buddhan opetukset jokapäiväiseen elämään.

Perustaohjelmassa opiskelun tärkeimmät hyödyt ovat edistyminen hengellisellä polulla, kun ymmärrys ja kokemus dharmasta (Buddhan opetuksista) kasvaa, mieli ja elämä paranee, viisautemme ja myötätuntomme lisääntyvät ja pystymme paremmin auttamaan muita.

Heräsikö kiinnostuksesi?

Ole ensisijaisesti yhteydessä sähköpostitse Lekmo Kelsangiin osoitteeseen opettaja@sumatikirti.fi

Voit keskustella hänen kanssaan, että olisitko valmis aloittamaan perustaohjelmassa, (johon voi liittyä mukaan, vaikka se olisi jo käynnissä) vai olisiko yleisohjelma vielä tässä vaiheessa parempi vaihtoehto sinulle.

Opiskelemme englanninkielistä kirjaa, mutta pärjäät todennäköisesti pitkälle perusenglannilla. Asioita myös selitetään ja avataan suomeksi. Olemme aloittaneet Geshe Kelsangin teoksen The New Eight Steps to Happiness – the buddhist way of loving kindness Voit tutustua kirjaan tästä

 • Olet osa ryhmää, joten saat tukea ja opit toisilta.
 • Jäsennelty lähestymistapa oppimiseen, käyden läpi yhtä kirjaa kerrallaan.
 • Valmistaudut jokaiselle tunnille lukemalla ja pohtimalla etukäteen sovittuja sivuja.
 • Priorisoit osallistumisen jokaiselle tunnille, jotta voimme edistyä ryhmänä.
 • Saat pääsyn tuntien jälkitallenteisiin.
 • Osallistut joko etänä TAI kasvokkain.
 • Vähintään 15-20 minuuttia keskusteluja kullakin tunnilla.
 •  Säännöllinen erillinen keskustelutunti.

Rauhallisen olemisen Podcast

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vastauksia

Usein kysytyt kysymykset ja niihin vastaukset

Ei tarvitse. Kuka tahansa voi oppia meditaation perusteet ja kokea sen hyödyt. Buddhalaisuus on ei-evankelinen uskonto. Buddhalaiset kunnioittavat kaikkia ihmisiä ja auttavat mielellään kaikkia riippumatta siitä, kuuluvatko he johonkin toiseen uskoon tai ei. Voit ottaa opetuksista käyttöösi juuri sen verran, kuin mitä tunnet tarvitsevasi ja minkä koet hyödyllisenä.

Meditaatio on tutustumista mielemme hyveeseen. Hyveitä ovat mielentilat kuten rauhallisuutemme, ystävällisyytemme, toisten huomioon ottaminen, empatia, myötätunto ja viisaus. Meditaatio ei ole mystistä ja se on turvallista. Menetelmänä se on hyvin käytännöllistä mielen hallinnan opettelua. Opettelemme tunnistamaan, vähentämään ja poistamaan negatiiviset mielentilamme ja lisäämään positiivisia mielentilojamme, hyveitämme. 

Ei tarvitse. Tarvitset vain toiveen kehittää itseäsi ja elämäsi laatua.

Yleinen yksittäisen luennon rakenne on sellainen, että alussa teemme vähän hengitysmeditaatiota rauhoittaaksemme mieltämme enimmästä levottomuudesta. Sitten seuraa opetuspuhe, jonka jälkeen keskustellaan ja lopuksi vielä meditoidaan illan aiheesta. Meditaatiot ovat ohjattuja.

Kyllä! Voit vapaasti tulla mukaan milloin haluat. Koko sarjaan osallistuminen on erittäin hyödyllistä, koska jokainen luento rakentuu edellisen varaan. Jokainen luento opetetaan kuitenkin siten, että jos osallistut vain yhdelle tunnille, hyödyt siitäkin.

Useimpien iltaluentojen hinta on 5-10€ kerta. Koko kurssin voi ostaa kerralla ennen sen alkamista ja tämä tuo ison säästön. Viikonlopputapahtumissa hinnat vaihtelevat. Pidämme myös paljon ilmaisia yleisöluentoja. Syventävissä opinnoissa kuukausimaksu on 25€ kuukaudessa ja ympärivuotinen, mikä auttaa tukemaan keskusta. Voittoa tavoittelemattomana yhdistyksenä kurssimaksut ovat tärkein tulonlähde ja mahdollistavat toiminnan jatkumisen ja kehittymisen. Näin yhä useampi saa mahdollisuuden päästä vahvistamaan hyveellisiä mielentilojaan. Keskus toimii vapaaehtoisten voimin.

Et mitään, mutta jos haluat tehdä muistiinpanoja, ota kynä ja muistilehtiö mukaan.

Erikoisvaatteita ei tarvita. Tulet vain sellaisena kuin olet.

Vaikka buddhalaisuus ilmestyi ensimmäisen kerran Intiassa yli kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten, sillä on ajaton ja universaali merkitys. Lyhyesti sanottuna Buddha selitti, että kaikki ongelmamme johtuvat hämmentyneestä ja negatiivisesta mielentilasta. Hän opetti menetelmiä vapauttaa mielemme näistä tuhoisista tiloista, siten oivaltaen todellisen onnen ja täyttymyksen. Nämä menetelmät toimivat kaikille mielille, missä tahansa maassa, missä tahansa iässä.

Buddhalaiset pitävät kaikkia Buddhia ja Bodhisattvoja täydellisinä oppaina, esikuvina ja roolimalleina. Siksi he luonnollisesti kehittävät heihin luottamusta ja luottavat heihin hengellisinä oppaina. Luottamus rakentuu loogisiin syihin eivätkä buddhalaiset usko korkeampaan voimaan, joka voisi joko tuomita tai vapauttaa, vaan ottavat vastuun omasta mielestään niin kärsimyksen kuin onnellisuudenkin luojana. Buddhalaiset löytävät inspiraationsa ja voimansa mielensä kehittämiseen sekä Buddhien läsnäolon kokemiseen; meditaation, rukouksen ja erilaisten rituaaliharjoitusten avulla. 

New Kadampa Traditon eli NKT (suom. Uusi kadampa perinne) on globaalia buddhalaisuutta ja omaa modernin lähestymistavan buddhalaisuuteen. Aivan kuten tiibetiläiset omaksuivat luottavaisesti suurten intialaisten mestareiden heille opettamia harjoituksia ja mukauttivat ne omaan kulttuuriinsa, samoin Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche – joka on Uuden Kadampa-perinteen perustaja ja opettajamme – rohkaisee ihmisiä kaikista etnisistä taustoista omaksumaan Buddhan viisauden ja myötätunnon sekä soveltamaan sitä käytäntöön tavalla, joka sopii heidän kulttuuriinsa.

logo-valkoinen-sumatikirti-2021png

Tapahtumakalenteri

Tapahtuma-kalenteri

maaliskuu 2023

MA
TI
KE
TO
PE
LA
SU
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Events for 1st maaliskuu
No Events
Events for 2nd maaliskuu
No Events
Events for 3rd maaliskuu
No Events
Events for 4th maaliskuu
No Events
Events for 5th maaliskuu
No Events
Events for 6th maaliskuu
No Events
Events for 7th maaliskuu
No Events
Events for 8th maaliskuu
No Events
Events for 9th maaliskuu
No Events
Events for 10th maaliskuu
No Events
Events for 11th maaliskuu
No Events
Events for 12th maaliskuu
No Events
Events for 13th maaliskuu
No Events
Events for 14th maaliskuu
No Events
Events for 15th maaliskuu
No Events
Events for 16th maaliskuu
No Events
Events for 17th maaliskuu
No Events
Events for 18th maaliskuu
No Events
Events for 19th maaliskuu
No Events
Events for 20th maaliskuu
No Events
Events for 21st maaliskuu
No Events
Events for 22nd maaliskuu
No Events
Events for 23rd maaliskuu
No Events
Events for 24th maaliskuu
No Events
Events for 25th maaliskuu
No Events
Events for 26th maaliskuu
No Events
Events for 27th maaliskuu
No Events
Events for 28th maaliskuu
No Events
Events for 29th maaliskuu
No Events
Events for 30th maaliskuu
No Events
Events for 31st maaliskuu
No Events

maaliskuu 2023

MA
TI
KE
TO
PE
LA
SU
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2