Kuka Buddha on?

Sanalla ”Buddha” voidaan viitata joko historialliseen Buddha Shakyamuniin tai keneen tahansa, joka on saavuttanut täyden valaistumisen. Sanskritin kielessä buddha tarkoittaa ’herännyttä’ eli henkilöä, joka on herännyt tietämättömyyden unesta ja näkee asiat niin kuin ne todella ovat. Buddha on vapaa kaikista heikkouksista ja henkisistä esteistä.

Buddhalaisuus perustuu Intiassa noin 2500 vuotta sitten eläneen Buddha Shakyamunin opetuksiin. Niiden mukaan ongelmamme ja kärsimys johtuvat hämmennyksestä ja negatiivisista mielentiloista. Vastaavasti onnellisuutemme syntyy rauhallisista ja positiivisista mielentiloista.

Buddha opetti menetelmiä, joiden avulla voidaan asteittain vähentää negatiivisia mieliä, kuten vihaa, kateutta ja tietämättömyyttä, sekä kehittää positiivisia mieliä, kuten rakkautta, myötätuntoa ja viisautta. Näitä menetelmiä käyttämällä voimme kokea pysyvää rauhaa ja onnellisuutta. Buddhalaiset uskovat, että jokaisella elävällä olennolla on mahdollisuus saavuttaa tämä valaistunut tila.