Kadampabuddhalaisuus

Kadampabuddhalaisuus on mahayanabuddhalainen koulukunta, jonka perustana ovat suuren intialaisen buddhalaisen mestarin Atishan (982–1054) opetukset. Sanan ‘kadampa’ tavu ‘ka’ viittaa buddhalaisuuden perustajan, Buddha Shakyamunin opetuksiin ja ‘dam’ Atishan erityisiin lamrim-ohjeisiin, jotka tunnetaan myös nimellä Valaistumiseen johtavan polun vaiheet.

‘Kadampa’ on henkilö, joka pitää kaikkia Buddhan opetuksia henkilökohtaisina ohjeina ja siirtää ne käytäntöön jokapäiväisessä elämässään. Näin hän oppii kehittämään rakkauttaan, myötätuntoaan ja viisauttaan ja siten muuttamaan kaikki arkensa toimet valaistumiseen johtavaksi poluksi.

Atishan jälkeen kadampaperinnettä pitivät yllä monet suuret opettajat, kuten Dromtönpa, Geshe Potowa, Geshe Sharawa ja Geshe Chekhawa. He kaikki olivat oppineita mestareita mutta myös vilpittömiä ja nöyriä harjoittajia.

Erityisesti he korostivat niin sanottua lojong-harjoitusta eli Mielenharjoitusta. Sen avulla voimme muuttaa kaikki kokemuksemme ja erityisesti kohtaamamme vaikeudet ja kärsimykset hengelliseksi harjoitukseksi.