Keskus luopuu Munkkivuoren tiloista

Muutto

Sumartikirti-keskus on noin kolmen vuoden ajan vuokrannut tiloja Munkkivuoren Taiteentekijäntieltä. Tilat ovat palvelleet meitä monella tavoin hyvin, mutta niiden sijainti on aina ollut jossain määrin syrjäinen. Tämä on tehnyt toiminnan kehittämisestä hieman hankalaa.

Päädyimme nyt siihen, että irtisanoimme tilojen vuokrasopimuksen vuoden 2018 loppuun mennessä. Keskuksen toiminta on tammikuun ajan tauolla. Helmikuussa aloitamme hengellisen ohjelman uudestaan. Tavoite on löytää lähempää keskustaa sopivat, aluksi varmasti väliaikaiset tilat opetuksiin ja pujiin.

Loppuvuodesta on vielä useampi tilaisuus tulla käymään keskuksessa. Esimerkiksi työpajoista löydät tietoa täältä ja viikkotunneista puolestaan täältä.

Tiedotamme ensi vuoden ohjelmasta verkkosivuillamme, uutiskirjeessä, Facebookissa ja Twitterissä. Muista seurata niitä tarkasti!

Voit tilata uutiskirjeen tästä:

Gen Dragpan opetuksia Pohjoismaissa loppuvuodesta 2018

Medicine Buddha

Perinteemme pohjoismainen hengellinen ohjaaja vaihtui alkusyksystä, kun Oslon pohjoismaisen meditaatiokeskuken opettajana aloitti hollantilaissyntyinen Gen Kelsang Dragpa. Gen Dragpa on näillä näkymin tulossa vierailulle Suomeen alkuvuodesta 2019. Hän antaa kuitenkin vielä tämän vuoden aikana Oslossa ja Tukholmassa opetuksia, joihin on Suomestakin varsin helppo päästä.

17.–18.11.2018 on Oslossa Parantajabuddha-voimansiirto ja harjoitukseen liittyvä yhden päivän retriitti. Samalla voit tutustua Oslon uuteen hienoon keskukseen. Lisätietoa tapahtumasta löytyy täältä.

Heti seuraavana viikonloppuna eli 23.–24.11.2018 Gen Dragpa puolestaan opettaa Tukholmassa kurssin buddhalaisesta meditaatiosta. Lisätietoa kurssista löytyy ruotsiksi täältä.

Gen Kelsang Dragpa
Gen Kelsang Dragpa

Loppuvuoden 2018 ohjelma julkaistu

Lopuuvuoden 2018 ohjelma

Alkavalla viikolla keskuksen toiminnassa on pieni tauko. Ohjelma jatkuu taas reilun viikon päästä. Koko loppuvuoden ohjelma löytyy nyt verkosta.

Viikkotunnit jatkuvat keskiviikkona 24.10. kurssilla Merkityksellinen elämä. Viikkotunnit koostuvat meditaatioista ja opetuksista, ja ne sopivat sekä aloittelijoille että jo kauemmin mukana olleille. Lisätietoa loppuvuoden viikkotunneista löydät täältä.

Työpajoja on loppuvuonna viikoloppuisin suurin piirtein kerran kuukaudessa. Teemoina ovat esimerkiksi myötätunnon voima ja puhdistautumisharjoitus. Työpajoista ensimmäinen järjestetään 28.10. teemalla Sisukas sydän. Työpajojen ohjelma löytyy täältä.

Kerran viikossa järjestetään Sydänjalokivi-puja ja hieman harvemmin myös muita pujia. Myös niihin kaikki ovat erittäin tervetulleita. Löydät lisätietoja Sydänjalokivi-pujasta täältä ja muista pujista täältä.

Lämpimästi tervetuloa!

Syksyn ohjelma ja kesän Sydänjalokivi

Meditaatio

Sumatikirti-keskuksen alkusyksyn alustava ohjelma on julkaistu keskuksen verkkosivuilla ja kalenterissa. Käynnistämme syksyn avoimilla ovilla lauantaina 25.8.2018. Syksyn alussa pidämme myös yleisöluennot Töölön kirjastossa 26.8.2018 sekä Tampereella keskuskirjasto Metsossa 7.9.2018.

Viikkotunnit jatkuvat keskiviikkoisin 29.8.2018 alkaen ja työpajat sunnuntaisin 2.9.2018 alkaen. Alkusyksyn ohjelma huipentuu toiseen retriittiimme Lapjärvellä 12.–16.10.2018.

Löydät koko ohjelman yhteenvedon Ohjelma-sivulta sekä nyt etusivulla sijaitsevasta kalenterista.

Tämän kesän osalta ohjelma alkaa hiljentyä. Sydänjalokivi-pujat jatkuvat kuitenkin kerran viikossa keskiviikkoisin klo 18:00–19:00 aina 18.7.2018 asti. Liity seuraamme keskiviikkoisin!

Mitä meditaatio on?

Meditaatio

Buddhalaisuuden perustaja Buddha Shakyamuni on sanonut seuraavaa:

”Jos ymmärrät mielesi, sinusta tulee buddha. Sinun ei tulisi etsiä valaistumista muualta.”

Yksi buddhalaisuuden perusajatuksista on se, että meidän todellisuutemme riippuu täysin meidän mielestämme. Tämän voi ymmärtää usealla eri tavalla. Ensinnäkin riippuu kokonaan meidän omasta asenteestamme, minkälainen jokin tietty asia tai kokemus on.

Saatamme esimerkiksi pitää jotain tiettyä ihmistä hyvin epämiellyttävänä, mutta silti tällä ihmisellä on monta ystävää, jotka pitävät hänestä paljon. Saattaa olla jopa niin, että sama ominaisuus, joka meidän mielestämme on ärsyttävä, on jonkun toisen mielestä viehättävä. Meidän mielestämme tämä ihminen on ”kaamea höpöttäjä”, kun taas jonkun toisen mielestä hän on ”ihanan puhelias ja sosiaalinen”. Todellisuudessa tämän ihmisen miellyttävyys tai epämiellyttävyys riippuu kokonaan mielestä, joka tämän ihmisen havaitsee.

Sama pätee erilaisiin kokemuksiin. Jollekin ajatus jääkylmään mereen putoamisesta on kauhistus. Avantouimarit menevät kylmään mereen kuitenkin mielellään. Jos muutamme mieltämme, kokemus muuttuu.

Aina ei tietenkään ole helppoa muuttaa mieltään. Jos esimerkiksi sairastumme vakavasti, ei taatusti ole helppoa nähdä asiaa positiivisesti. Todellisuudessa meillä ei lopulta ole kuitenkaan edes vaihtoehtoa. Sellaiset asiat kuin vakavat sairaudet ja kuolema ovat osa ihmiselämää. Emme todellisuudessa pysty muuttamaan niitä mutta pystymme vaikuttamaan hyvin paljon siihen, miten näihin asioihin suhtaudumme ja minkälaisia kokemuksia ne siis ovat.

Erilaisia meditaatioita

Erilaisia meditaatioharjoituksia on monenlaisia. Pohjimmiltaan niissä kaikissa on kuitenkin kyse siitä, että tutustumme mieleemme ja opettelemme erottamaan onnellisuutta lisäävät mielentilat niistä, jotka vähentävät onnellisuutta, ja alamme sitten vahvistaa edellisiä.

Toisinaan on melko helppo tunnistaa mielentiloja, jotka edistävät onnellisuuttamme. Esimerkiksi yksinkertainen hengitysmeditaatio on varsin suoraviivainen meditaation muoto: yritämme keskittyä omaan hengitykseemme ja annamme erilaisten mieleen tulevien ajatusten mennä menojaan tai sulautua hengitykseen. Vaikka tämäkin meditaatio vaatii harjoittelua, saatamme aika pian saada kokemusta hetkistä, jolloin kiireiset ajatuksemme rauhoittuvat ja mieleemme tulee selkeyden ja rentouden tunne.

Toisinaan meditaation kohteen ja sen onnellisuutta lisäävän luonteen tunnistaminen voi olla paljon haastavampaa. Karman laki on esimerkki hyvin keskeisestä buddhalaisesta käsitteestä, jonka hahmottaminen voi olla länsimaiselle ihmiselle lopulta melko vaikeaa. Monilla meistä on ehkä jonkinlainen ajatus siitä, että hyvistä teoista seuraa parempia asioita kuin pahoista teoista. On kuitenkin suhteellisen vaikea vakuuttua siitä, että joka ainoalla teollamme on suora vaikutus tulevaan todellisuuteemme. Tätä asiaa ei voi älyllisellä logiikalla välittömästi perustella. Joudummekin aluksi luottamaan aiheesta kirjoitettuihin perinteisiin meditaatio-ohjeisiin, kunnes ymmärryksemme mielen toiminnasta sekä oma kokemuksemme koko teemasta lisääntyy.

Toinen asia, jonka meditoiminen voi tuntua haastavalta, on oma kuolevaisuutemme. Mitä järkeä on ajatella omaa kuolemaansa? Eikö olisi järkevämpää olla ajattelematta sitä ja yrittää nauttia elämästä parhaansa mukaan? Todellisuudessa oman kuolevaisuutemme meditoiminen lisää onnellisuuttamme ja hyvinvointiamme suuresti: alamme suhtautua asioihin niiden oikeissa mittasuhteissa sekä tehdä päätöksiä ja tekoja, jotka aidosti lisäävät onnellisuuttamme pitkällä aikavälillä.

Edellä mainittujen meditaatioiden lisäksi on olemassa monenlaisia muitakin meditaatioita, kuten esimerkiksi visualisaatioita, rukouksia ja vaikkapa niin sanottu tyhjyyden meditaatio, jossa meditoidaan sitä, miten todellisuutemme on todella täysin riippuvainen mielestämme. Voi kestää jonkin aikaa, että alkaa hahmottaa, miten näitä meditaatioita tehdään ja mikä niiden tarkoitus on. Erilaisten harjoitusten ja meditaatioiden määrä voi myös hämmentää. Saatamme osata monenlaisia meditaatioita mutta olla epävarmoja sen suhteen, mitä meidän kannattaisi tehdä.

Lamrim

Minun mielestäni paras tapa luoda meditaatioon struktuuri on aloittaa valaistumiseen johtavan polun eli lamrimin kahdenkymmenenyhden meditaation sarja, joka on selitetty esimerkiksi kirjoissa The New Meditation Handbook ja Joyful Path of Good Fortune. Lamrim-meditaatioissa on esitetty käytännöllisessä muodossa koko valaistumiseen johtava polku. Saadessamme vähitellen kokemusta tuosta polusta hahmotamme myös helposti sen, mikä kaikkien muiden harjoitusten merkitys tuolla polulla on.

Meditaatiota voi toki harjoittaa ja opetella pätevien kirjojen avulla itsekin. Todennäköisesti on kuitenkin helpompaa tulla kurssille ja opiskella kokeneempien meditoijien ohjauksessa. Meditoimiseen ei tarvita mitään erityisvarusteita. Voit toki istua lattialla risti-istunnassa mutta voit ihan hyvin istua myös tuolilla. Kun meditaatiosta saa hieman kokemusta, on täysin mahdollista meditoida myös bussissa tai metrossa tai vaikkapa sängyssä maaten. Oleellisinta on se, mitä mielessäsi tapahtuu.

Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche toteaa kirjassaan The New Eight Steps to Happiness seuraavaa:

”Kaikki haluavat olla onnellisia eikä kukaan halua kärsiä, mutta vain harvat ihmiset ymmärtävät, mikä on onnellisuuden todellinen syy ja mikä on kärsimyksen todellinen syy. Meillä on taipumus etsiä onnellisuutta itsemme ulkopuolelta. Ajattelemme, että jos meillä olisi oikeanlainen talo, oikeanlainen auto, oikeanlainen työpaikka ja oikeanlaisia ystäviä, joista pidämme, olisimme todella onnellisia. Kulutamme lähes kaiken aikamme ulkoisen maailman muokkaamiseen ja yritämme tehdä siitä toiveittemme mukaisen. Olemme koko elämämme yrittäneet ympäröidä itsemme ihmisillä ja asioilla, jotka saavat meidät tuntemaan olomme mukavaksi, turvatuksi ja viihdytetyksi. Silti emme ole onnistuneet löytämään puhdasta ja kestävää onnellisuutta.”

Todellisuudessa ainoa keino saavuttaa kestävää onnellisuutta, on muuttaa omaa mieltään. Meditaatio on juuri tätä.

Rauhan rutiini

Meditaatio

En ole koskaan pitänyt itseäni erityisen päättäväisenä tai pitkäjänteisenä ihmisenä. Pikemminkin kuvailisin itseäni spontaaniksi, uusista ideoista vilpittömästi innostuvaksi mutta nopeasti intoni unohtavaksi vaeltelijaksi. Sellaiseksi, joka siivousoppaan luettuaan tyhjentää ensimmäiset kolme lipaston laatikkoa tarmolla mutta neljännen kohdalla jo haikailee uutta projektia. Olin jo tottunut jättämään jälkeeni vanan kesken kauden hylättyjä kuntosalijäsenyyksiä ja 10-kerran leimapasseja. Minä vain olen tällainen, keskeyttäjä, ajattelin.

Ja siksi hämmästytän nyt itseni toteamalla, että olen muuten malttanut pysyä yhden treeniohjelman parissa jo kaksi vuotta. Siis onnistunut tekemään jostain uudesta tavasta itselleni arkipäivää! Se tapahtui jotenkin huomaamatta, vähän niin kuin vahingossa.

Ja se treeni on mielenharjoittamista, meditaatiota.

Aloin käydä Sumatikirti-keskuksella parisen vuotta sitten. Kyseessä oli joku viikkotunti, en edes muista aihetta enää. Satuin vaan törmäämään mainokseen ja eräänä iltana päätin piipahtaa paikalle. Olinhan testaillut meditaatiota silloin tällöin kotona ja kourallisen kertoja ohjattunakin jossain ryhmissä. Ihan voimauttavan oloista hommaa, mutta tuntui jäävän kotona helposti to-do-listojen ja arjen hälinän jalkoihin. Jaksoin itsekseni pitää mietiskelyä päivittäisenä ehkä viikon ajan, mutta sitten se jotenkin aina unohtui. Tuli joku toinen projekti tilalle.

Muistan kuinka Kelsang Lekmo ohjasi heti alkuun 25 minuutin meditaation. Huh, se tuntui silloin alkuun pitkältä! Vartin jälkeen kiemurtelin penkissä ja vilkuilin salaa silmäluomien raosta, olivatko muut sittenkin jo lopettaneet ja siirtyneet kännykän selaamiseen. Mutta ei, siinä ne istuivat liikahtamatta. Haastoin siis itsenikin kestämään vielä hetken. Ja vielä vähän. Ja vielä ihan vähän. Tavallisesti olisin kotona jo liihottanut tieheni ja keksinyt tylsistymiseni tilalle jotain tekemistä, mutta nyt piti vain sietää levottomuuttaan.

Ja sitten kummasti pääsin yhtäkkiä sen levottomuuden yli. Se tunne ikään kuin luovutti ja jätti minut rauhaan. Niin kuin ruokaa pöydästä kerjäävä sylikoira, levottomuuteni joutui toteamaan, etten ole taipumassa sen tahtoon, ja luikki lopulta tiehensä. Loppuajan sain vain olla, rentouduin. Annoin itselleni luvan asettua siihen ja olla suunnittelematta tulevaa tai murehtimatta jo elettyjä.

Jälkeenpäin olo oli voitokas! En ollut keskeyttänyt, vaikka mieli teki. Tämä ei ollut minun tapaistani. Minähän olin keskeyttäjä!

Tulin seuraavalla viikolla uudestaan ja sitä seuraavalla. Sellaiseen onnistumiskokemukseen jää koukkuun ja rauhaa rupeaa toivomaan itselleen lisää. Jopa siinä määrin, että aloin jossain vaiheessa treenailla kotona. Lyhyitä aikoja ensin, pieniä hengähdystuokioita vaan. Ja joinain viikkoina en tietysti ollenkaan, ei se vanhoista tavoista luopuminen niin suoraviivaisesti käy. Mutta aina kun palasin keskukselle, sain taas oman kokemuksen kautta kaipaamani muistutuksen siitä, miten hieno juttu se ”sisäinen rauha” -hommeli olikaan. Tosiaan, omissa nahoissaanhan viihtyy aika mukavasti, kun huomaa vaan välillä päästää murheistaan irti.

Lekmo antoi huippuvalmentajan ottein pitkin matkaa simppelin nerokkaita ohjeita oman harjoitusrutiininsa rakentamiseksi. Kehotti olemaan vaatimatta liikoja kerralla ja olemaan soimaamatta, vaikka välillä unohtuisi treenit pitkältäkin ajalta. Hän rohkaisi nikkaroimaan harjoituksesta omansa. Luennon jälkeen teekupin äärellä vertailtiin monet illat muiden mielentreenaajien kanssa polkujemme ylä- ja alamäkiä. Kannustettiin toisiamme jatkamaan ja kaivettiin tunneleita ylitsepääsemättömiltä tuntuvien esteiden ohi.

Ja yhtäkkiä on kulunut kaksi vuotta!

Yhtäkkiä en olekaan enää keskeyttäjä. Taisin vahingossa treenata niin paljon, että tuo määritelmä kävi sopimattomaksi kuin teinivuosien pillifarkut. Vanhasta identiteetin osasta oli pakko luopua. Minusta taisi tulla joku muu.

Minusta tuli mielenharjoittaja.

Lekmon kynästä

Geshe-la Do not worry

Hei, nimeni on Lekmo, ja olen Sumatikirti kadampabuddhalaisen keskuksen pääopettaja. Kimmo, joka on keskuksemme hallintojohtaja ja näiden nettisivujemme ylläpitäjä, pyysi minua kirjoittamaan teille jotain meditaatiosta. Olen meditaatio-opettaja mutta myös itse meditaation harjoittaja ja lisäksi moderni nunna.

Kaikki alkoi minulle aikoinaan siitä, että löysin pätevän opettajani, kunnianarvoisan Geshe Kelsang Gyatson ja hengitysmeditaation. Nykyään päiväni alkavat tukeutumalla opettajaani ja pienellä hetkellä hengitysmeditaatiota, josta jatkan muihin meditaatioihin. Tiedäthän, että jo pelkkä hengitysmeditaatio saa meidät rauhalliseen mielentilaan ja että meidän ei ole tarpeen muuttaa ulkoisia olosuhteita voidaksemme olla onnellisia.

Meditaatio kuuluu jokaiseen päivääni. Toisinaan istun pari tuntia, mutta keskimäärin noin tunnin verran joka aamu. Istumisella viittaan siihen, että teen oman muodollisen meditaatioharjoitukseni. Istun ja ohjaan suunnitelmallisesti ohjeilla ja harjoituksilla mieltäni myönteiseen suuntaan. Haen parhaan mahdollisen mielentilani, parhaan mahdollisen version itsestäni ja suuntaan ajatukseni edessä olevaan päivään, josta pyrin tekemään mahdollisimman hyvän ja merkityksellisen.

Tämän päivittäisen harjoituksen rakentamista ja tärkeyttä opetamme keskuksellamme. Sumatikirti-keskus saa myös syksyllä 2018 voimaa uusista opettajista, joten pidä siis tätä sivustoa silmällä senkin varalta. Tervetuloa!

Tehtyäni muodollisen meditaatioharjoitukseni lähden toteuttamaan päivääni. Koko päiväni voisi sanoa olevan meditaationi jälkiharjoitusta. Tarkoitan tällä sitä, että jatkan mieleni harjoittamista ja tarkkailua päiväni aikana. Kadampabuddhalaisuus tarjoaa lukemattomia erilaisia menetelmiä, joista voin ammentaa.

Olen kirjaimellisesti polulla kohti valaistumista (sinäkin voit muuten olla). Tähän liittyen muistelen päiväni aikana erilaisia Lamrim-aiheita (valaistumisen polun vaiheet), jotka tuovat uudenlaisia suhtautumistapoja arkeni tilanteisiin ja tekevät päivästäni merkityksellisen. Valaistumisen polku on mielemme sisäinen, ja se vie yhdestä hyvästä mielentilasta seuraavaan hyvään mielentilaan.

Mielemme on meillä mukana koko ajan. Joskus unohdan kotiin vaikka vesipulloni tai unohdan ottaa eväät mukaani jääkaapista mutta mieltäni en unohda koskaan mihinkään. Se on siis aina mukanani. Siksi on tärkeää, minkälaisen mielentilan luon aamulla, koska haluan tämän mielentilan olevan mukanani kaikkialla päiväni aikana.

On niitäkin päiviä, kun unohdan hetkittäin aamulla kehittämäni hyveellisen mielentilan (hyveellinen tarkoittaa sitä, että ajattelemme tavalla, joka tekee mielemme rauhalliseksi). Tämä on harjoitusta. Pikkuhiljaa siinä tullaan mestareiksi. Kun unohdan aamulla luomani hyvän mielentilan, tarkoittaa se sitä, että muistan jotain muuta. Yleensä tämä tarkoittaa vanhoja ajatustapoja, jotka eivät toimi vaan tekevät mielestä rauhattoman ja onnettoman.

Mieleni saattaa esimerkiksi miettiä sitä, kuinka jokin asia on tekemättä, vaikka se olisi tärkeä asia. Silloin muistelen esimerkiksi aikoinaan elänyttä meditaatioharjoittajaa Shantidevaa ja hänen neuvoaan sellaisena kuin itse sitä sovellan: Voidaanko asialle tehdä jotain? Älä hermostu, vaan tee asialle jotain, rauhallisella mielellä. Eikö asialle voida tehdä mitään? Miksi hermostuisit? Mitä se auttaa? Ota asia vastaan rauhallisella mielellä. Ilman tätä neuvoa tulee mieleni kiukkuiseksi, ja kiukkuinen mieleni soimaa itseäni ja muita. Me harjoittajat opettelemme siis luottamaan vain rauhalliseen mieleen.

Mietin usein kiirettä. Modernin teknologian piti helpottaa sitä ja vähentää ongelmiamme. Ongelmamme eivät kuitenkaan ole vähentyneet vaan oikeastaan jopa lisääntyneet. Moderni arkemme on yhä kiireisempää, ja teemme paljon asioita. Älypuhelimet ja muut laitteet antavat paljon uusia mahdollisuuksia yhteydenpitoon ja arjen organisointiin. Toisaalta olemme kuitenkin oikeastaan melkein koko ajan tavoitettavissa, viihdytämme itseämme viihteellä ja pelkäämme jäävämme jostain paitsi, jos emme tarkista päivityksiämme ja viestejämme. Emme oikeastaan pysähdy katsomaan mielentilaamme ja hae ratkaisuja sieltä vaan haemme niitä Googlesta.

Minäkin olen moderni älypuhelimen omistava nunna (lue: toisinaan kiireinen nunna). Tarvitsen meditaatiomenetelmiä mieleni hallintaan, jotta kykenen selkeisiin ja hyviin päätöksiin ja jotta voin antaa päivissäni sataprosenttisesti kaikkeni merkityksellisille asioille ja pysyn samalla rauhassani elämän tyrskyjenkin keskellä. Siksi olenkin tosi iloinen siitä, että Sumatikirti-keskuksemme alkaa tarjota myös maaseuturetriittejä, jossa puhelimet ja muut laitteet laitetaan hetkeksi pois. Rakastan retriittejä! Olemme kaikessa rauhassa ja syvennämme myönteisiä ajatuksiamme ja rauhaamme viikonlopun ajan.

Haitallisia mielentiloja kutsutaan buddhalaisuudessa harhoiksi. Niitä ovat esimerkiksi kiukku, kärsimättömyys, kateus tai hallitsematon halu. Hallitsematon halu saa meidät toimimaan tavalla, joka on vastoin itsekunnioitustamme ja synnyttää addiktioita. Joskus itse esimerkiksi huomaan ajattelevani vaikka pitkän päivän päätteeksi, että haluan hakea lähikaupasta jotain herkkua, yleensä suklaata. Unohdan kokonaan hetkeksi, että arvostamalla itseäni hoivaisin kehoani huolella hyvällä ravinnolla enkä hallitsemattomasti herkuilla.

Ihanista asioista ja herkuista voi tietenkin nauttia, sillä buddhalaisuus ei tarkoita kurjuutta. Nautiskellessa kannattaakin tarkastella sitä parhainta mielentilaa, nautintoa, ja sitä, kuinka se syntyy mielessä. Nautinto ei kasva, jos syömme yhä enemmän suklaata, sillä jos otan liian monta palasta, kärsin. Näin nautimme hallitusti ja itse nautiskelijan mielentilasta sen sijaan, että jahtaisimme janoisena herkkuja erehtyen uskomaan niiden voivan tehdä meidät onnelliseksi.

Silloin, kun mieleni velloo haitallisissa ajatuksissa, on aivan kuin pilvet peittäisivät mieleni perusluonnetta, joka muuten on selkeä, kirkas, avara, rauhallinen ja yhteydessä Buddhan siunauksiin. Buddha muistuttaakin, että aivan kuten pienet pisarat hiljalleen muodostavat suuria vesistöjä, mielenharjoittajan oivallukset muodostuvat pienistä säännöllisistä harjoitteista. Muistakaamme harjoitella!

”We need to keep a constant watch over our mind and learn to distinguish between the beneficial and harmful thoughts that are arising moment by moment. Those who are able to do this are truly wise.” – Kunnianarvoisa Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche

Buddhan siunaukset ovat positiivista voimaa. Ne ovat vähän kuin lämmin peitto, johon voimme käpertyä. Buddhan siunaukset lämmittävät, lohduttavat ja saavat meidät taas hyvälle tuulelle. Siunaukset muuttavat mielemme negatiivisesta tilasta positiiviseen. Tarvitsemme tätä voimaa hengelliseen muuntautumiseen.

Jokainen meistä on uniikki ja täynnä potentiaalia. Kaikki voivat löytää autenttisen luonteensa ja rauhansa buddhalaisten menetelmien avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että ihan jokainen voi kehittää mieltään ja nykyistä rauhan tilaansa, kunnes ei ole enää enempää kehitettävää. Silloin olemme todella rauhallisia ja onnellisia, koska rauha ja onni tulevat sisältäpäin.

Jokainen meistä välittää muista ja auttaa tällä hetkellä jotakuta saaden siitä hyvää mieltä. Miksipä emme samalla kehitä kykyämme ja auta muutamaa lisää? Empatia ja myötätunto ovatkin puhtainta meissä. Lopulta myötätuntomme voi ravita kaikkia eläviä olentoja.

”Only by creating peace within our own mind and helping others do the same can we hope to achieve peace in this world.” – Kunnianarvoisa Geshe Kelsang Gyatso Rinpoche

Lämmöllä, Lekmo

Kelsang Lekmo

Viikonlopuksi maaseudun rauhaan meditoimaan – Viikonloppuretriitti 8.-10.6.2018

Meditaatio

Päivitys 1.6.2018: Retriitillä on vielä tilaa ja perjantaina klo 15 lähtevään autoon mahtuu ainakin yksi. Jos olisit kiinnostunut liittymään seuraamme, ota pikaisesti yhteyttä (ks. yhteystiedot sivun alalaidasta).

Päätämme keskuksen kevätkauden koko viikonlopun retriittiin 8.-10.6.2018. Retriitti järjestetään Lapjärvellä, Miehikkälässä, noin kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Retriitti alkaa perjantaina 8.6. klo 18 ja päättyy lounaaseen sunnuntaina 10.6. n. klo 13.

Retriitin teema

Retriitin teemana on Tasapainoa ja sydämellisyyttä. Tavoitteena on meditoida aitoa onnellisuutta, joka nousee rakastavasta mielestä. Oppimalla rakastamaan toisiamme pääsemme yli kipeistä tunteistamme, kuten ärtymyksestä tai kateudesta. Opimme meditaatiomenetelmiä, joiden avulla voimme ylläpitää positiivista asennetta ja hyvää tasapainoista tunnetta sydämessämme.

Retriitti sisältää yksinkertaisia meditaatioharjoituksia, jotka herättävät ystävällisen ja rauhallisen sydämemme potentiaalin ja tuovat erityisen hienoja tuloksia jokapäiväiseen elämäämme: rakastavia ihmissuhteita, tasapainoista onnellisuutta sekä kykyä hyväksyä ja hyödyntää kaikenlaisia elämän vaikeuksia.

Retriittipaikka

Lapinjärvi

Retriittipaikkana on Lapjärven juhla ja majoitus Miehikkälässä. Tarkka osoite on Lapjärventie 390, 49660 Pyhältö (osoite kartalla). Retriittipaikka on järven rannalla, ja perinteinen puusauna lämmitetään lauantaina illalla.

Majoitus

Majoitus

Majoitus tapahtuu yhteismajoituksessa. Miehille ja naisille on omat huoneet (miehille 4 hengen huone ja naisille 10 hengen huone). Omat liinavaatteet tai makuupussi mukaan. Voit myös halutessasi telttailla alueella. Koska vuodepaikkoja on rajoitetusti, varaa oma paikkasi mahdollisimman pian majoituksen varmistaaksesi.

Majoitus

Kyyti

Keskus vuokraa tila-auton, jossa on tilaa kuudelle ensimmäiseksi ilmoittautuneelle. Vuokra-auton kustannukset jaetaan kyydissä tulevien kesken. Jos sinulla ei ole omaa kyytiä, ilmoittaudu mahdollisimman nopeasti!

Jos sinulla on vaihtoehtoisesti tilaa omassa autossasi, mainitse tästä ilmoittautumisen yhteydessä. Pyrimme saattamaan kyytiä tarvitsevat ja autolliset yhteen.

Hinta

Retriitin hinta on 180 euroa / 150 euroa (työttömät, opiskelijat, eläkeläiset ja Perustaohjelman jäsenet). Hintaan sisältyvät majoitus jaetuissa huoneissa sekä yhdessä valmistettavat ruoat.

Halutessasi voit majoittua alueella myös omassa teltassa. Tällöin retriitin hinta on 150 euroa / 120 euroa (työttömät, opiskelijat, eläkeläiset ja Perustaohjelman jäsenet).

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu retriittiin 28.5.2018 mennessä alla olevalla lomakkeella ja maksa tuohon päivään mennessä myös retriittimaksu keskuksen tilille FI24 1820 3000 0397 92.

Lisätietoja retriitistä voit tiedustella sähköpostitse: info@sumatikirti.fi

Olen työtön, opiskelija, eläkeläinen tai Perustaohjelman jäsen

Johdatus tantraan: Visio rajattomasta potentiaalista

Buddha Vajradharma

Lauantaina 19.5.2018 klo 13:00–17:15
Opettaja: Kelsang Lekmo

Tuntuuko sinusta siltä, että olet ollut täysin sama ihminen koko elämäsi? Siis täysin? Vai olisiko oikeampaa sanoa, että sinusta on ollut monenlaisia versioita vuosien mittaan tai ehkäpä jopa tämän päivän aikana?

Buddhan tantrisissa opetuksissa ja meditaatioissa on kyse siitä, että otamme vastuun omasta identiteetistämme ja ohjaamme sitä merkitykselliseen ja voimakkaaseen suuntaan. Kuka sinä haluaisit olla? Ole se!

Meillä on rajaton potentiaali kuvitella itsemme uudelleen rakastavampana, myötätuntoisempana ja viisaampana. Nämä värikkäät, rikkaat, leikkisät ja mielikuvitukselliset opetukset tekevät mahdolliseksi sen, että voimme päivittäisten nautintojemme ja kokemuksiemme avulla todella saavuttaa tämän lopputuloksen.

Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita tähän työpajaan aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta!

Päivän aikataulu:

13:00-14:15 Ensimmäinen sessio
14:15-14:45 Tauko
14:45–16:00 Toinen sessio
16:15-16:30 Tauko
16:30-17:15 Kolmas sessio

Aika: la 19.5.2018 klo 13:00–17:15
Paikka: Sumatikirti kadampabuddhalainen keskus, Taiteentekijäntie 8, 00350 Helsinki
Hinta: 25 € / 15 € (työttömät, opiskelijat, eläkeläiset)
Perustaohjelman jäsenille 50 % alennus

Ilmoittaudu työpajaan